Машини за вакуумиране Laica. Бъдещето в домакинството.

Публикувана от fashion 20.09.2018 0 Коментар(и)

Машини за вакуумиране Laica. Бъдещето в домакинството.

Навлиза нова ера в съхранението на хранителни продукти, свежи и за дълъг период от време. Вакуумирането на храна е иновативната технология на бъдещето, базирана на познатия метод на пълно извличане на въздух от съхраняваща продуктите торба или контейнер посредством уреди за вакуумиране.

Известен е фактът, че оставена храната на въздух и при повишена температура на околната среда, започва да се разваля. Развалянето на храната е свързана с протичащите в нея аеробни, химични процеси стимулирани от специални микроорганизми (аеробни бактерии). Те спомагат да започнат процеси на окисление и аеробно разграждане на съставящите храната вещества (белтъци, въглехидрати, мазнини, т.н.), чрез отделянето на специфични ензими и активирането на биохимични процеси. Колкото повече протича процеса на разваляне на храната, толкова повече се стимулира разможаването на бактериите (пролиферация), и толкова повече се ускорява процеса на нейното разлагане. Кислородът от въздуха е важен участник в този процес. Той ускорява ензимно-протичащите реакции на окисление и разграждане, като също така спомага за размножаването и развитието на участващите в процеса микроорганизми. Един от начините за забавяне на процеса на разваляне, но за сравнително кратък период от време, е поставянето на храната на ниска температура (в хладилник). Ниската температура забавя процесите на гниене и разлагане, но не ги стопира. Друг метод за значително забавяне на процесите на разваляне на храната, е извличането на въздуха от средата, в която е поставена храната. При премахване на кислорода процесите на делене и размножаване на бактериите спират, процеса на гниене значително се забавя и храната може да бъде съхранявана за по-дълъг период от време. Съхранението на хранителните продукти може да бъде осъществено в шкафа (на стайна температура), в хладилника (на -4°С) или във фризер (-20°С). Къде и как ще бъде съхранявана храната, зависи от типа на продуктите включени в нея и от препоръчките за тяхното съхранение. При измръзване на продукти (напр. пресни плодове или зеленчуци, месо и др.) често се наблюдават промени след размразяване, които значително намаляват качеството на храната. Например потъмняване на плодовете, промяна на цвета на месото, намаляване на вкусовите качества, разграждане на ценни мазнини или въглехидрати, след рязкото размразяване на продукта. След вакуумиране и пълно извличане на кислорода, храната може да бъде съхранявана на стайна температура за по-дълъг период от време, без да е необходимо нейното замразяване, последваща кристализация при замръзване и разваляне на вкусовите качества при размръзяване.

Не всички хранителни продукти могат да бъдат съхранявани на стайна температура за по-дълъг период от време. Тези продукти след вакуумиране, се препоръчва да бъдат съхранявани на ниска темепратура, в хладилник или фризер. Вакуумната опаковка значително намалява процеса на кристализация, защото за стимулиране на кристализация при дълбоко замразяване е необходим кислород. Храната консервирана по този метод няма да кристализира и да загуби ценните си свойства. Друг проблем след замръзяване на храната е процеса на размръзяване. При размразяване на дълбоко замръзени продукти, храната се изважда и се оставя да се размрази преди да бъде приготвена. След размръзяването храната отново загубва голяма част от гастрономичните си свойства. От тук идва необходимостта, от откриване на нов метод за директно приготвяне на вакуумирания и съхранен на ниска температура продукт, като по този начин да не бъдат намалени вкусовите и полезните свойства на храната. Учени в областта на гастрономията и биохимията обединиха сили, и откриха иновативната технология sous vide. Тя се базира на метода на водната баня, при която протичат процеси на промяна на хранителните продукти (приготвяне на храната за консумация), на контролирана и сравнително висока темпертура, за определно време. Торбичката с вакуумираната храна не се оставя да се размрази, а директно се поставя в уреда за приготвяне на храната (бавно и постепенно сваряване на хранителните продукти). След като протече този процес, храната може да се консумира директно или да бъде включена в допълнителна гастрономична обработка по стандартни методи на готвене.

Чрез вакуумиране на храна могат да се съхраняват най-разнообразни хранителни продукти (месо, риба, пресни плодове и зеленчуци, сготвена храна, сирена, колбаси, тестени изделия, кафе, ориз, брашно, паста и др.). При приготвяне на храната за вакуумиране и по време на работа с вакуум-машината, е необходимо да се спазва строга хигиена на ръцете, на обработката на продуктите и на мястото на извършване на процесите на вакуумиране. Хигиената е важана, за да се избегне евентуално замърсяване на продуктите и вкарване на микроорганизми в торбичаката за съхранение. От голямо значение е, подгрята след вакуумиране храна веднага да се използва за консумация. Не трябва да се оставя да се размразява допълнително, защото се създават условия за развитие на микроорганизми.

За вакуумиране на храната се използват специални машини – вакуум машини, които осъществяват процеса на извличане на въздуха от торбичката или контейнера, до степен достатъчна да се счита, че храната е в безкислородна среда. Процесът на вакуумиране се извършва за секунди. Различните машини се различават по бързина на засмукване, всмукателна сила и мощност. Вакуум машини на италианската марка Laica, се характеризират с голяма мощност и сила на засмукване. Всмукателната сила (налягане при засмукване) е 0,8 - 0.9 bar, което осигурява абсолютен вакуум и увеличава времето на съхранение до пет пъти повече, в сравнение с други вакуум машини. Вакуум-машините работят с консумативи за вакуумиране тип пликове с фиксирана дължина, ролки с голяма дължина и контейнери (канистри). Избора на консуматив е индивидуален и изцяло зависи от желанието и удобстовото на потребителя на уреда.

Избирайки метода на вакуумиране на храна, вие си осигурявате сигурност и комфорт при приготвяне на храната. Иновативен метод, осигуряващ винаги прясна храна, със запазени вкусови качества. Вакуумирането навлиза в домакинството, като се превръща в метода на бъдещето за съхранение на различни видове хранителни и много нехранителни продукти. Нека да запазим храната си, такава каквато искаме да бъде – вкусна и полезна.


ЕСКЛУЗИВЕН ДИСТРИБУТОР/ВНОСИТЕЛ НА LAICA ЗА БЪЛГАРИЯ – ФешънСто ЕООД

Поради зачестилите случай на некоректно отношение от 3ти страни, ФешънСто ЕООД  Ви препоръчва да закупувате уредите на марка Laica само от оторизирани дистрибутори на марката за България и да се избягва закупуване от фирми и онлайн магазини с нерегламентиран внос от Румъния или други страни!

Уважаеми клиенти, ФешънСто ЕООД, НЕ носи отговорност и не поддържа уреди закупени от фирми с паралелен и нерегламентиран внос в България.

ФешънСто ЕООД  гарантира на всички клиенти  закупили уредите си от нас/ или от наши партньори:

  • Безплатно сервизно обслужване в срока на гаранцията.
  • Необходимата инструкция за експлоатация на български език по регламенти на EC № 665/2013 и (ЕС) №. 666/2013.
  • Пълна поддръжка и съпорт на клиентите.

Всички продукти на италианската марка Laica – може да разгледате в нашият онлайн магазин.

Напиши коментар